Image for post
Image for post
Kuva: Vintage postcard — circa 1914, kuvaaja Aussie~mobs.

Australia ja sen verkkoa koskeva lainsäädäntö on ollut esillä Suomessakin muutamien viime viikkojen aikana. Saaga on pitkä ja monimutkainen, mutta tiivistetysti siis Australia on valmistellut lakia teknoyhtiöiden ja journalismin julkaisijoiden korvausmallista vuosia. FB ja Google vastustaneet mallia koko ajan. Google taipui lopulta mutta Facebook sen sijaan esti australialaisten mediayhtiöiden (ja palokuntien ja muiden ei-journalististen toimijoiden) linkkien julkaisemisen palvelussaan. Kunnes FB palautti sisällöt, koska Australia suostuikin muuttamaan lakiesitystään.

On tietenkin hyvä, että Australian hallitus käyttää sille kuuluvaa valtaa säännellä maassa toimivia yrityksiä. Facebook tai Google vaikuttavat monin tavoin maihin ja yhteisöihin, joissa ne toimivat, joten valtioilla on täysi oikeus säädellä näiden…


Image for post
Image for post
Uutistoimisto Bloombergin kokoamien tietojen mukaan Disney+:n tilaajamäärän kasvukulma on selvästi jyrkempi kuin Netflixin. Kuvakaappaus Bloombergin Screentime-uutiskirjeestä.

Disney+:n alku on ollut vauhdikas: palvelu onnistui reilussa vuodessa saamaan palvelulle 95 miljoonaa käyttäjää. Vertailun vuoksi Netflixiltä saman tilaajamäärän kokoaminen vei yhdeksän vuotta. Toki Netflix toimi täysin erilaisessa historiallisessa ja teknologisessa tilanteessa. Disney+:n menestys oli mahdollista siksi, että Netflix oli tehnyt oman nousunsa ja vakuuttanut käyttäjät ja suoratoistoekosysteemin eri toimijat siitä, että globaaleja, kuukausilaskutettavia suoratoistopalveluja voi rakentaa ja ne tarjoavat käyttäjilleen hyötyä. Kun konseptin menestysmahdollisuudet on käytännössä osoitettu, kilpailijoitakin on alkanut tulla.

Joka tapauksessa Disney+:n tilausmäärien kehitys näyttää siltä, että se ohittaa Netflixin jossain vaiheessa, mikäli nykyinen kehitys jatkuu. Mutta jatkuuko nykyinen kehitys ja milloin ohitus tapahtuu?

Digital TV Research…


Image for post
Image for post
EAO:n raportti kertoo mm. että Netflix ja Amazon vievät liki 75% koko EU-alueen SVOD-liikevaihdosta. Kuvakaappaus raportista.

Euroopan neuvoston alainen European Audiovisual Observatory on julkaissut laajan Trends in the VOD market in EU28 -raportin. Kyseessä on alaa perusteellisesti ruoppaava julkaisu, jossa tarkastellaan EU:n VOD-markkinaa laajasti ja monin tavoin. Jos AV-ala ja sen toiminta kiinnostavat, julkaisu on liki pakollista luettavaa.

Eilen julkaistuun raporttiin täytyy varmasti palata vielä tuonnempana, mutta aloitetaan nyt olennaisesta: mitä raportti kertoo Suomesta?

Ensinnäkin Suomi on raportin mukaan ns. kehittynyt SVOD-maa; Suomessa esimerkiksi on selvityksen mukaan tarjolla 22 eri SVOD-palvelua. Tämä on selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin (16). SVOD-tilaus löytyy raportin mukaan seitsemässä suomalaisessa kotitaloudessa kymmenestä. …


Image for post
Image for post
Audience Projectin tutkimuksen mukaan Netflix on nyt Suomen suosituin suoratoistopalvelu. Kuvakaappaus Audience Projectin tutkimuksesta.

Viime vuotta voi, pitkälti koronan takia, pitää suoratoistopalveluiden lopullisena läpilyöntivuotena. Tai näin ainakin näppituntuma kertoo: koronakevään aikana suoratoistopalveluita käytettiin, koska muuta tekemistä ei juuri ollut. Näin meille kertoi esimerkiksi HS tammikuussa julkaistussa jutussaan.


Image for post
Image for post
Kuva: “Justice…”, kuvaaja Justin Baeder. Julkaistu CC BY 2.0 -lisenssin mukaisesti

Facebookin pitkään rakennettu Oversight Board (OB) on antanut ensimmäiset päätöksensä. Mikäli OB ei ole tuttu, kannattaa lukea aiempi bloggaukseni ja tutustua elimen omiin sivuihin. Mutta pähkinänkuoressa: OB on Facebookin perustama ja rahoittama, mutta itsenäisesti toimiva elin, jonka tehtävänä on arvioida Facebookin sisältöpäätöksiä suhteessa käyttäjiin eli sitä, onko FB tulkinnut omia käyttösääntöjään oikein esimerkiksi poistaessaan käyttäjien sisältöä palvelusta. Käyttäjät voivat viedä kokemansa vääryydet OB:n käsiteltäväksi, mikäli FB:n ylläpidon antamat päätökset eivät ole tyydyttäviä. OB päättää itse, mitkä tapaukset se ottaa käsiteltäväkseen. FB voi myös halutessaan viedä tapauksia elimeen itse (ja on jo vienyt OB:n käsiteltäväksi päätöksen poistaa Donald Trumpin tili palvelusta).


Image for post
Image for post
Juha-Pekka Raeste Ylen aamu -lähetyksessä 25.1.2021.

Ylen aamussa Hannu Sokalan kanssa kirjoittamaansa Maailman 50 vaarallisinta yhtiötä -kirjaa esitellyt Juha-Pekka Raeste sanoi, että toimituksilla pitäisi olla Googlen ja Amazonin kirjeenvaihtajat samalla tavalla kuin niillä on kirjeenvaihtajansa tärkeimpien maiden pääkaupuingeissa. Perusteena JP kertoi sen, että Googlen toimitusjohtajalla on enemmän valtaa kuin monien maidenpresidenteillä.

Ja Raeste on kiistatta oikeassa. Apple, Google, Microsoft, Amazon ja Facebook vaikuttavat normaalin suomalaisen elämään merkittävällä ja välittömällä tavalla, merkittävämmin ja suoremmin kuin monen nykyisen kirjeenvaihtajan asemamaa. Näiden yhtiöiden toiminnan seuraaminen ja niiden toimista tehtävä järjestelmällinen ja syvällinen raportointi kuitenkin puuttuvat suomalaisesta laajan levikin mediasta.

Kirjeenvaihtaja-esimerkki on hyvä. Kirjeenvaihtajan työtä kuvataan usein eräänlaisena kääntäjän työnä…


Image for post
Image for post
Kuva: Context Is King, Rebecca Jackson. Julkaistu CC BY-NC-ND 2.0 -lisenssin mukaisesti.

Koska olen rajattoman hauska ihminen, twiittasin influenssarokotteen otettuani kysymyksen siitä, miksi en ollut rokotuksen avulla saanut 5G-yhteyttä. Useampikin yhtä hauska ihminen kommentoi twiittiäni. Näiden ihmisten joukossa oli myös Kimmo Kymäläinen, joka twiittasi sanatarkasti näin: “Lähinnä tässä touhussa huolestuttaa se, että #koronarokote aiotaan laittaa jakeluun ennenkuin Suomessa on koko maan kattava 5G-verkko… Karde, huoli pois. #koronarokote jälkeen 5G toimii jopa vanhoissa 4G-päätelaitteissa”.

Koronakeskustelua seuraavaa Twitteriä vitsailu ei naurattanut. Twiittinsä perusteella Kymäläisen Twitter-tili suljettiin kuukaudeksi. Minun tililleni ei tapahtunut mitään.

Viikon pituisen jäähyn Twitteristä sai myös tietokirjailija Petteri Järvinen. Järvisen virhe oli linkittää twiitissään amerikkalaiseen Gnews.org-huuhaasaittiin. …


Image for post
Image for post
Fast forward, kuva Luca Florio. Julkaistu CC BY-SA 2.0 -lisenssillä.

Koronan aiheuttamat mullistukset viihde- ja taidemaailmassa jatkuvat. Warnerin päätös julkaista ensi vuoden elokuvat samanaikaisesti elokuvateattereissa ja HBO Max -suoratoistopalvelussa on yksi näkyvimmistä tällaisista tapahtumista ja päätös puhuttaa edelleen.

Esimerkiksi ohjaaja Denis Villeneuve julkaisi torstaina Variety-lehdessä jyrkkäsanaisen mielipidekirjoituksen aiheesta. Ohjaajan mielestä hänen Dyyni-elokuvansa julkaisu samanaikaisesti suoratoistopalvelussa ja elokuvateattereissa osoittaa, että Warnerin ja HBO:n omistava AT&T on “kaapannut” maineikkaan studion, yhtiö ei rakasta yleisöä eikä elokuvaa ja kyseessä on vain korviaan myöten velkaantuneen telemammutin selviytymisyrityksestä (eikä Villeneuve ole yksin mielipiteidensä kanssa).

Kirjoituksessaan Villeneuve sanoo myös, että vaikka suoratoistopalvelut ovat tärkeä lisä elokuva- ja tv-ekosysteemeille, suoratoisto yksin ei mahdollista koronaa edeltävän kaltaista elokuvateollisuutta…


Image for post
Image for post
Uuden Chromecastin mukana tulee aiemmista malleista poiketen kaukosäädin.

Google uusi, kolmannen sukupolven Chromecast panee uusiksi Chromecastin idean. Kun aiempi Chromecast oli puhelimella käytettävä muutaman kympin lätkä, on uusin versio lähempänä Apple TV:n käyttökokemusta. Lisäksi se vie Googlen uudelle tasolle suhteessa (Googlen kanssa kilpaileviin) suoratoistopalveluihin: uuden laitteen myötä Google ryhtyy videosisältöjen aggregaattoriksi ja astuu askelen ylöspäin videomaailman ravintoketjussa.

Aiempaa suurempi lätkä


Image for post
Image for post
HBO Max on toistaiseksi saatavilla vain Yhdysvalloissa. (HBO:n lehdistökuva)

Suoratoistopalvelut ovat kiistatta hyötyneet koronasta. Niiden käyttäjämäärät ovat paisuneet samaa tahtia käyttäjien keskivartalon kanssa, kun sohvalta ei ole uskaltanut tai saanut liikkua minnekään.

Epäsuorasti palveluita on hyödyttänyt myös elokuvateattereiden surkea tilanne. Kun elokuvateatterit ovat menettäneet yleisöään tai teatterit on pakotettu sulkemaan kokonaan, ovat suoratoistopalvelut pystyneet neuvottelemaan elokuvia tuottavien studioiden kanssa edullisempia sopimuksia. Studiot ovat pattitilanteessa: joko ne odottavat elokuviensa kanssa yhteiskunnan avautumista tai saavat ainakin jonkinlaista tuottoa myymällä esitysoikeuksia suoratoistopalveluille.

Yksi esimerkki tästä on Wonder Woman 1984 -elokuva, jonka ensi-iltaa on siirrelty jo useampia kertoja. …

Kari Haakana

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store