Amazon Prime Video -palvelun uudelleenlanseeraus näkyi Helsingin katukuvassa ulkomainonnassa.

Amazon Prime Video -palvelu on ollut saatavissa Suomessakin jo useamman vuoden ajan, mutta verkkokauppajättiläinen ei varsinaisesti ole pitänyt melua suoratoistopalvelustaan. Maaliskuussa Amazon kuitenkin käynnisti kaikissa Pohjoismaissa Streaming is believing -mainoskampanjan, jolla palvelua tehtiin tutummaksi. Ainakaan Ruotsissa kampanja ei näytä vaikuttaneen tilausmääriin: Prime Videon tilausmäärien arvioidaan olevan samalla tasolla kuin ennen kampanjaakin eli noin 200 000 tilauksessa. Vertailun vuoksi Disney+ saavutti Ruotsissa 500 000 tilaajan määrän muutamassa kuukaudessa käynnistyksen jälkeen.

Amazon ei ole ainoa kansainvälinen suoratoistotoimija, joka on nyt kiinnostunut Pohjoismaista. Netflix ilmoitti pari viikkoa sitten avaavansa pohjoismaisen toimistonsa Tukholmaan. Toimistolla tavoitellaan parempaa yhteistyötä pohjoismaisten toimijoiden kanssa. …


Kuva: Xiaobin Liu, julkaistu CC BY-SA 2.0 -lisenssin mukaisesti.

Helsingin Sanomat julkaisi tänään Facebookin EU-asioista vastaavan yhteiskuntasuhdejohtajan Aura Sallan haastattelun. Haastattelun teemana on Facebookin vastuu yhtiön alustoilla julkaistavasta sisällöstä ja erityisesti vihapuheesta.

Haastattelu on kiusallista luettavaa. Salla ei vastaa esitettyihin kysymyksiin tai vastatessaan toistelee yhtiön moneen kertaan kuultua virallista linjaa. Haastattelun edetessä voi lähes nähdä sen kirjoittaneen toimittajan katseen lasittuvan tämän kuunnellessa Sallan vastauksia.

Aura Salla on entinen kokoomuspoliitikko, joka on työskennellyt mm. Jyrki Kataisen avustajana tämän EU-komissaarikaudella. Salla ei ole bisnesvastuussa mistään Facebookin tuotteesta eikä vastaa mistään asiakkaille näkyvästä toiminnosta. Sallan tehtävä on lobata ja antaa silloin tällöin haastatteluja, joissa Salla näyttää vastaavan niihin kysymyksiin, joiden vastaukset löytyvät…


Applen tiedote maksullisista podcast-tilauksista esittelee kuvia tilattavista podcast-sisällöistä. Kuvakaappaus Applen sivuilta.

Apple eli yhtiö joka käytännössä loi tai mahdollisti nykyisenkaltaiset podcast-sisällöt, ilmoitti viime viikolla ryhtyvänsä tarjoamaan podcastien maksullista tilaamista Apple Podcasts -palvelussaan. Tilausmahdollisuus avautuu toukokuussa ja ideana on, että podcastien tekijät voivat Podcasts-sovelluksessa julkaista sisältöjään maksullisina, joko kuukausittain tai vuosittain laskutettavina tilauksina. Käyttäjät tekevät tilauksen yksinkertaisesti klikkaamalla tilauspainiketta ja koska iOS-käyttäjän luottokorttitiedot ovat jo Applella, käy tilaaminen yhtä helposti kuin lisäominaisuuksien ostaminen monissa iOS-sovelluksissa.

Apple ottaa tietenkin oman siivunsa tilausmaksuista. Maksullisia podcasteja julkaisevan julkaisijan täytyy ensinnäkin maksaa Applelle 20 dollarin vuotuinen kynnysraha maksullisen julkaisemisen mahdollistamisesta. Lisäksi Apple ottaa ensimmäisenä vuonna 30% ja sen jälkeen 15% kaikista tilausmaksuista. …


Facebookin lehdistötiedotesivulla julkaistiin havainnekuvia tulevista audio-ominaisuuksista. Kuvakaappaus Facebookin tiedotteesta.

Facebook julkisti eilen tukun äänituotteita, jotka se aikoo lisätä palveluunsa tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

Ensinnäkin Facebook tuo news feed -syötteeseen Soundbites-äänisisällöt. Soundbites on lyhyt äänitiedosto, jonka käyttäjä voi valita päivitysmuodokseen vähän samalla tavalla kuin nyt puhelimella kuvatun videopätkän.

Clubhousen ja Twitter Spaces -äänichattien kanssa Facebook lähtee kisaamaan Live Audio Rooms -tuotteella. Perusidea on sama kuin kilpailijoillakin: käyttäjä voi luoda “huoneen”, jossa käyttäjä ja tämän ääneen päästämät muut käyttäjät voivat keskustella. Lehdistötiedotteessa äänikeskustelujen ensisijaisena käyttöalueena nähdään Facebookin ryhmät (Groups), vaikka tuotteen kerrotaan myöhemmin tulevan myös Messengeriinkin.

Näiden äänisisältöjen luomiseen Facebook tuo oman äänisisältötyökalun, jonka luvataan mahdollistavan äänen tallentamisen meluisassakin ympäristössä…


Kuva: “Thousands of K-Pop Songs Disappear From Spotify”, kuvaaja Marcho Verch, julkaistu CC BY 2.0 -lisenssin mukaisesti.

Spotify on aktiivisesti kasvattanut sisältökirjoaan ja teknistä osaamistaan ja pyrkinyt palveluksi, joka sisältää kaiken mahdollisen audiosisällön ja tarjoaa äänisisällön tekijöille kaikki tarvittavat työkalut audion julkaisemiseen.


“Marja Hiltusen” profiilikuvasta ei voi tunnistaa henkilöä, mutta kyllähän se periaatteessa voisi olla jokin kymmenistä Marja-nimisistä naisista, joita kaverini tuntevat.

Muutama vuosi sitten sain kaveripyynnön Facebookissa. Henkilön nimi ei ollut tuttu, mikä ei ole yllätys koska en muista ihmisten nimiä. Nimi oli lisäksi hyvin tavallisen oloinen, “Marjo Kuusisto”. Minulla ja “Marjolla” oli kymmeniä yhteisiä Facebook-kavereita. Suurin osa yhteisistä kavereista oli toimittajia ja näistä toimittajista vielä merkittävämpi osa oli työnantajani eli Ylen toimittajia.

“Marjon” profiilista ei paljoa kostunut. Profiilin mukaan käyttäjä oli vuonna 1975 syntynyt nainen. Työnantajia tai mitään kontaktitietoja profiilissa ei julkisina ollut. Marjon profiilikuva oli mitä ilmeisimmin kuvapankista, sillä samaa kuvaa on käytetty monilla sivuilla. Profiilikuva, selin kameraan seisova nuorehko nainen, on niin epämääräinen, ettei siitä voisikaan tunnistaa käyttäjää…


Kuva IMG495, kuvaaja foundin_a_attic, julkaistu CC BY 2.0 -lisenssin mukaisesti

HBO tarkensi tällä viikolla suunnitelmiaan HBO Max -palvelun laajenemisesta. Mukana oli yksi jo jonkin odoteltu uutinen: palvelusta tullaan tarjoamaan halvempaa versiota, jossa esitetään myös mainoksia. Edullisempi tilausvaihtoehto tulee Yhdysvalloissa saataville kesäkuussa.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka paljon HBO Maxin 15 dollarin nykyistä kuukausitilausmaksua halvempi uusi mainosversio on, mutta lienee selvä että sen täytyy olla alle kymmenen dollarin hintainen ollakseen houkutteleva. Esimerkiksi Hulu-palvelun mainoksia sisältävä versio maksaa Yhdysvalloissa kuusi dollaria ja ilman mainoksia toimiva tilaus 12 dollaria.

Osittainen mainosrahoitteisuus on looginen suunta HBO:lle, joka on jäänyt jalkoihin Netflixin ja Disney+:n kasvattaessa tilaajamääriään. HBO Max ja HBO:n eri puolilla maailmaa toimivat suoratoistopalvelut…


Kuva: Vintage postcard — circa 1914, kuvaaja Aussie~mobs.

Australia ja sen verkkoa koskeva lainsäädäntö on ollut esillä Suomessakin muutamien viime viikkojen aikana. Saaga on pitkä ja monimutkainen, mutta tiivistetysti siis Australia on valmistellut lakia teknoyhtiöiden ja journalismin julkaisijoiden korvausmallista vuosia. FB ja Google vastustaneet mallia koko ajan. Google taipui lopulta mutta Facebook sen sijaan esti australialaisten mediayhtiöiden (ja palokuntien ja muiden ei-journalististen toimijoiden) linkkien julkaisemisen palvelussaan. Kunnes FB palautti sisällöt, koska Australia suostuikin muuttamaan lakiesitystään.

On tietenkin hyvä, että Australian hallitus käyttää sille kuuluvaa valtaa säännellä maassa toimivia yrityksiä. Facebook tai Google vaikuttavat monin tavoin maihin ja yhteisöihin, joissa ne toimivat, joten valtioilla on täysi oikeus säädellä näiden…


Uutistoimisto Bloombergin kokoamien tietojen mukaan Disney+:n tilaajamäärän kasvukulma on selvästi jyrkempi kuin Netflixin. Kuvakaappaus Bloombergin Screentime-uutiskirjeestä.

Disney+:n alku on ollut vauhdikas: palvelu onnistui reilussa vuodessa saamaan palvelulle 95 miljoonaa käyttäjää. Vertailun vuoksi Netflixiltä saman tilaajamäärän kokoaminen vei yhdeksän vuotta. Toki Netflix toimi täysin erilaisessa historiallisessa ja teknologisessa tilanteessa. Disney+:n menestys oli mahdollista siksi, että Netflix oli tehnyt oman nousunsa ja vakuuttanut käyttäjät ja suoratoistoekosysteemin eri toimijat siitä, että globaaleja, kuukausilaskutettavia suoratoistopalveluja voi rakentaa ja ne tarjoavat käyttäjilleen hyötyä. Kun konseptin menestysmahdollisuudet on käytännössä osoitettu, kilpailijoitakin on alkanut tulla.

Joka tapauksessa Disney+:n tilausmäärien kehitys näyttää siltä, että se ohittaa Netflixin jossain vaiheessa, mikäli nykyinen kehitys jatkuu. Mutta jatkuuko nykyinen kehitys ja milloin ohitus tapahtuu?

Digital TV Research…


EAO:n raportti kertoo mm. että Netflix ja Amazon vievät liki 75% koko EU-alueen SVOD-liikevaihdosta. Kuvakaappaus raportista.

Euroopan neuvoston alainen European Audiovisual Observatory on julkaissut laajan Trends in the VOD market in EU28 -raportin. Kyseessä on alaa perusteellisesti ruoppaava julkaisu, jossa tarkastellaan EU:n VOD-markkinaa laajasti ja monin tavoin. Jos AV-ala ja sen toiminta kiinnostavat, julkaisu on liki pakollista luettavaa.

Eilen julkaistuun raporttiin täytyy varmasti palata vielä tuonnempana, mutta aloitetaan nyt olennaisesta: mitä raportti kertoo Suomesta?

Ensinnäkin Suomi on raportin mukaan ns. kehittynyt SVOD-maa; Suomessa esimerkiksi on selvityksen mukaan tarjolla 22 eri SVOD-palvelua. Tämä on selvästi enemmän kuin EU-maissa keskimäärin (16). SVOD-tilaus löytyy raportin mukaan seitsemässä suomalaisessa kotitaloudessa kymmenestä. …

Kari Haakana

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store