Ensituntuma: Instagramin Threads-sovellus

Kari Haakana
2 min readJul 6, 2023

--

Niin hauskaa kuin Twitterin hitaan romahtamisen seuraaminen on omalla tavalla ollutkin, olen jo jonkin aikaa etsiskellyt korvaavaa palvelua. Mastodon olisi yksi mahdollisuus. Blueskyn jonotuslistalla olen kärvistellyt jo useita kuukausia. Post-palveluun loin jo tilin, mutta sitä ei vain tule käytettyä. Täydellinen match puuttuu edelleen.

Metan eilen julkistama Threads on viime viikkoina noussut esille juuri Twitterin korvaajana. Ennakkotietojen perusteella se näyttääkin melko hyvältä: palvelu on maksimissaan 500 merkkiä pitkien tekstipäivitysten jakoalusta, jossa käyttäjä seuraa haluamiaan tilejä. Threads on määritelmänsä mukaisesti Instagramin palvelu: Threads kiinnittyy monin tavoin tähän emopalveluunsa, josta se muun muassa ottaa käyttäjän käyttäjänimen ja profiilitiedot. Lisäksi Meta on kertonut Threadsin integroituvan Mastodoninkin käyttämään avoimeen ActivityPub-protokollaan, jolloin Mastodon-tilejä voisi seurata Threadsin kautta (ja mahdollisesti toisin päin).

EU:ssa Threadsia ei virallisesti ole lanseerattu: ilmeisesti Meta pelkää sovelluksen tietojen imuroinnin olevan ristiriidassa GDPR:n kanssa. Ja EU:n tietosuojaviranomaisten hampaissa jo monella tavalla rimpuilevan yhtiön ei ehkä kannata ottaa lisäriskejä. Virallisesta tuesta huolimatta sovelluksen saa silti käyttöön myös Euroopassa. Tämä vaatii sovelluksen lataamista muualta kuin virallisesta sovelluskaupasta. Android-käyttäjälle tämä tarkoittaa sovelluksen asentamiseen lataamista jostakin APK-palvelusta. Varoituksen sana: kaikki APK-peilipalvelut eivät ole luotettavia. Lisäksi sovelluksen lataaminen tarkoittanee sovelluksen amerikkalaisen tietosuojamallin (joka ei ole kummoinen) hyväksymistä. Varovaisen käyttäjän kannattaa siis luoda Threads-kokeilua varten erillinen Instagram-tili, johon Threads liitetään.

Asennuksen jälkeen Threads toimii ongelmitta sen kummemmin käyttäjän kotipaikasta välittämättä. Ja heti kättelyssä paljastuu Threadsin suurin ongelma mahdollisena Twitter-korvaajana: sen kotinäkymä on algoritmisesti muodostettu syöte. Eli: sen sijaan että Threadsin sisältö muodostuisi käyttäjän itse seurattavaksi merkitsemien muiden käyttäjien päivityksistä kronologisessa järjestyksessä, Threads työntää käyttäjän silmille päivityksiä kaikilta sellaisilta käyttäjiltä, joiden se arvelee käyttäjää kiinnostavan. Ainakin käytön alkuvaiheessa syöte on yhtä karmea kuin Instagramin algoritminen feedi: täynnä ö-luokan amerikkalaisia wanna be -influenssereita ja Red Bullin, pizzaketjujen ja muiden kolestroliteollisuuden jäsenten tekohauskoja päivityksiä.

Voi toki olla, että muokkaamalla seuraajalistaa ja blokkaamalla ja vaientamalla päällevyöryvän feedin influenssaajatulvaa syötteestä saa jossain vaiheessa järjellisen. Tai ehkä Threads jossakin vaiheessa tarjoaa käyttäjilleen algoritmisen syötteen rinnalle kronologisen feedin, samalla tavalla kuin Instagram pitkän vetkuttelun jälkeen taipui tähän käyttäjien toiveeseen.

Muilta osin Threads toimii melko täsmälleen kuin Twitter: voit merkitä henkilöitä seurattaviksi, voit likettää yksittäisiä postauksia, voit osallistua keskusteluihin ja voit blokata hörhöimmät käyttäjät pois häiritsemästä omia keskustelujasi. Mutta koska feedi ei ole kronologinen, palvelu ei sovellu Twitterin tavoin (varsinkin jos Twitteriä on käyttänyt Tweetdeck-palvelun avulla) uutistapahtumien tai vastaavien seuraamiseen. Varsinkin, kun palvelusta puuttuu myös tuki aihetunnisteille eli hashtageille.

Twitterin korvaajaksi Threads siis ei oikein ainakaan tällä hetkellä taivu. Kehittyessään siitä saattaa sellainen tulla, mutta matkaa on vielä.

Minut löytää Threadsista tunnuksella “kardehoo”.

--

--

Kari Haakana
Kari Haakana

Written by Kari Haakana

Development manager, columnist , podcaster, author.

Responses (1)