Marjo haluaa olla FB-kaverisi, mutta miksi kukaan ei tunne Marjoa?

Kari Haakana
3 min readApr 12, 2021
“Marja Hiltusen” profiilikuvasta ei voi tunnistaa henkilöä, mutta kyllähän se periaatteessa voisi olla jokin kymmenistä Marja-nimisistä naisista, joita kaverini tuntevat.

Muutama vuosi sitten sain kaveripyynnön Facebookissa. Henkilön nimi ei ollut tuttu, mikä ei ole yllätys koska en muista ihmisten nimiä. Nimi oli lisäksi hyvin tavallisen oloinen, “Marjo Kuusisto”. Minulla ja “Marjolla” oli kymmeniä yhteisiä Facebook-kavereita. Suurin osa yhteisistä kavereista oli toimittajia ja näistä toimittajista vielä merkittävämpi osa oli työnantajani eli Ylen toimittajia.

“Marjon” profiilista ei paljoa kostunut. Profiilin mukaan käyttäjä oli vuonna 1975 syntynyt nainen. Työnantajia tai mitään kontaktitietoja profiilissa ei julkisina ollut. Marjon profiilikuva oli mitä ilmeisimmin kuvapankista, sillä samaa kuvaa on käytetty monilla sivuilla. Profiilikuva, selin kameraan seisova nuorehko nainen, on niin epämääräinen, ettei siitä voisikaan tunnistaa käyttäjää. “Marjo” ei ollut julkaissut paljoakaan profiilissa julkisesti näkyvää sisältöä. Profiilin sivulla on muutamia julkisia päivityksiä, kaikki jo useamman vuoden takaa.

“Marjo Kuusiston” profiilikuva on ilmeisesti jostakin kuvapankista tai sitten profiilin luoja on ottanut sen joltakin niistä useista sivuista, joilla kuvaa on käytetty, esim täältä.

Kukaan minun ja “Marjon” yhteisistä ystävistä ei kertonut tuntevansa profiilin henkilöä, kun kyselin asiasta muutama vuosi sitten. Muutama kertoi ottaneensa “Marjon” kaverikseen, koska profiililla oli useita yhteisiä kavereita.

Hyväksyin Marjon kaveripyynnön ja kävin katsomassa profiilia uudestaan, mutta lisää sisältöä ei tullut näkyviin. Kun poistin “Marjon” ystävistäni, uusi kaveripyyntö samalta profiililta tuli hyvin nopeasti. Samoin kävi toiselle Ylen työntekijälle, joka oli hyväksynyt Marjon kaveripyynnön ja poistanut Marjon sitten ystävistään.

Viime viikolla huomasin mahdollisesti jo usean vuoden profiilissani roikkuneen kaveripyynnön toiselta samankaltaiselta profiililta. “Marja Hiltunen” muistutti paljon “Marjo Kuusistoa”: Marjallakin oli ystävinään paljon toimittajia ja julkisuuden henkilöitä, hänen julkinen profiilinsa oli geneerinen eikä kertonut mitään tunnistettavaa käyttäjästään. Myös “Marjon” profiilikuva oli ei-tunnistettava ja napattu jostakin kuvapankista tai verkkosivulta. Yksikään kymmenistä yhteisistä ystävistäni ei kertonut tuntevansa profiilin esittämää henkilöä, kun kysyin asiasta FB-statuksessani.

“Marja Hiltusen” profiilikuva on peräisin kuvapankista tai joltakin kuvapankin kuvaa käyttäneeltä sivulta.

Se, että monet FB-käyttäjät olivat ottaneet “Marjon” ja “Marjan” ystävikseen ei sinällään ole poikkeuksellista. Ystävien määrä on keskeinen tekijä, jota ihmiset käyttävät arvioidessaan Facebook-ystäväpyyntöä. Ja tätä tekijää erilaiset huijarit käyttävät hyväkseen ja rakentavat profiileja, joilla on mahdollisimman paljon ystäviä. Profiilin uskottavuutta nostaa, mikäli ystäväpyynnön tekevällä profiililla on yhteisiä ystäviä pyynnön kohteen kanssa.

Mutta mitä “Marjo” ja “Marja” tai näiden profiilien tekijät sitten tekevät näillä profiileillaan? Voi tietenkin olla, että profiilien takana ovat yksittäiset ihmiset, jotka haluavat vain käyttää Facebookia anonyymisti ja lähinnä seuraten toimittajia ja julkisuuden ihmisiä. Mahdollisuuksien rajoissa on sekin, että “Marjo” ja “Marja” ovat oikeita ihmisiä, jotka vain jostain syystä eivät kerro profiilissaan itsestään mitään ja käyttävät verkkosivuilta napattuja tunnistamiskelvottomia kuvia profiilikuvinaan.

Tämän viattoman vaihtoehdon lisäksi on ikävämpiä vaihtoehtoja. Voi olla, että profiileja käytetään jonkinlaiseen tiedonhankintaan: jollekulle voi olla hyödyllistä tietää, mistä toimittajat kavereidensa kanssa keskustelevat. Ja voi olla, että profiileja rakennetaan ja ylläpidetään pitkäjänteisesti, jotta niitä voidaan käyttää jossakin vaiheessa jonkin tiedon tai hyödyn saamiseen. Näitä voivat olla jonkinlaiset sosiaalisen hakkeroinnin muodot, jossa uhreja lähestytään ystäväksi hyväksytyn sosiaalisen median tilin kautta.

Oli profiilien takana sitten tavallisia ihmisiä tai hakkereita, kannattaa joka tapauksessa olla ottamatta Facebook-kaveriksi profiilia, jota ei tunne. Vaikka oma Facebook-profiilisi olisikin tyhjää täynnä tai vaikka et kertoisi palvelussa mitään henkilökohtaista, on ystäväksi ottaminen signaali, jota Facebook käyttää monin tavoin. Feikkiprofiilia saatetaan suositella jonkun ystäväsi ystäväksi sen vuoksi, että olet hyväksynyt feikkiprofiilin ystäväpyynnön ja juuri sinun profiilisi näkyminen huijarin kaverina saattaa olla tieto, joka antaa huijarille pääsyn jälleen yhden tilin tietoihin. Jos siis et ole huolestunut omista tiedoistasi, kannattaa tuntemattomien profiilien kaverikutsuista kieltäytyä ainakin kavereiden tietosuojan takia.

--

--

Kari Haakana

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.