Mark Zuckerberg kuulee ääniä–mutta voiko niitä hallita?

Kari Haakana
3 min readApr 20, 2021
Facebookin lehdistötiedotesivulla julkaistiin havainnekuvia tulevista audio-ominaisuuksista. Kuvakaappaus Facebookin tiedotteesta.

Facebook julkisti eilen tukun äänituotteita, jotka se aikoo lisätä palveluunsa tulevien viikkojen ja kuukausien aikana.

Ensinnäkin Facebook tuo news feed -syötteeseen Soundbites-äänisisällöt. Soundbites on lyhyt äänitiedosto, jonka käyttäjä voi valita päivitysmuodokseen vähän samalla tavalla kuin nyt puhelimella kuvatun videopätkän.

Clubhousen ja Twitter Spaces -äänichattien kanssa Facebook lähtee kisaamaan Live Audio Rooms -tuotteella. Perusidea on sama kuin kilpailijoillakin: käyttäjä voi luoda “huoneen”, jossa käyttäjä ja tämän ääneen päästämät muut käyttäjät voivat keskustella. Lehdistötiedotteessa äänikeskustelujen ensisijaisena käyttöalueena nähdään Facebookin ryhmät (Groups), vaikka tuotteen kerrotaan myöhemmin tulevan myös Messengeriinkin.

Näiden äänisisältöjen luomiseen Facebook tuo oman äänisisältötyökalun, jonka luvataan mahdollistavan äänen tallentamisen meluisassakin ympäristössä ongelmitta.

Neljäntenä uutuutena on podcast-sisältöjen tuominen Facebookiin. Kyseessä on yhteistyö Spotifyn kanssa: Facebook tuo siis palveluun eräänlaisen upotetun Spotify-soittimen, jossa voi kuunnella Spotifysta löytyvää audiosisältöä poistumatta Facebook-palvelusta.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella?

Ensinnäkin on merkittävää, miten selvästi Facebook haluaa ohjata huomion siihen, miten audio-ominaisuudet ovat yksittäisten käyttäjien ja yhteisöjen käyttöön tuleva työkalu. Tiedote maalailee kuvaa siitä, miten hauska ominaisuus äänichat on vaikkapa mustekaloista Facebookissa keskustelevalle OctoNation-ryhmälle. Tiedotteen esimerkeissä ei ole yhtään mediayritystä tai -brändiä, vaikka kokonainen mediatoimialan kokonaisuus eli radio nojaa toiminnassaan kokonaan äänen lähettämiseen. Yrityskulma on häivytetty niin täysin, että tiedote ei mainitse sanallakaan yhteistyötä Spotifyn kanssa.

Lisäksi julkistus kertoo Facebookin kyvystä ja halusta hallita sosiaalisen median ilmatilaa. Ei ole sellaista nicheä, jota Markin hento käsi ei hamuaisi. Siirtyykö ihmisten kommunikointi suljettuihin ryhmiin? Ostetaan WhatsApp! Onko Tinder merkittävä palvelu ihmisten elämässä? Lanseerataan Facebook Dating! Nouseeko videosisällön kulutus verkossa? Pivot to video! Julkaisevatko teinit Snapchatissa katselun jälkeen katoavia kuva- ja videoviestejä? Äkkiä Story-formaatti FB:hen ja Instagramiin! TikTok? Reels!

Ja nyt Mark on siis äänten perässä. Äänichat-palveluiden näkyvin tulokas eli Clubhouse on edelleen saatavilla vain rajatulle yleisölle: palvelu vaatii kutsun joltain käyttäjältä ja sitä voi käyttää vain iOS-laitteilla. Tästä huolimatta se on onnistunut haalimaan jo miljoonia käyttäjiä ja lisärahoitusta sijoittajilta. Tämä siitä huolimatta, että Clubhouse on törmännyt samaan miinaan kuin lähes kaikki sosiaalisen median palvelut: sekään ei ole kyennyt ratkaisemaan sisällön moderoinnin ongelmaa.

Clubhousen sisältömuoto eli puhe ja se, että palvelussa käydyt keskustelut eivät tallennu (käyttäjien ulottuville) tuo moderointiin oman ulottuvuutensa. Kun keskusteluihin ei voi jälkikäteen palata, voi ongelmallisen sisällön osoittaminen olla hankalaa. Ja se, miten Clubhousen huoneiden (kaikki keskustelut käydään siis “huoneissa”, joilla on jonkinlainen aihe tai teema) perustajat ylipäätään huomioivat tai sanktioivat mahdollisia rajoitteita omassa toiminnassaan, on vähintään epäselvää. Clubhousen moderointiongelmaa (joka Yhdysvalloissa näyttää kiertyvän erityisesti antisemitismiin) käsitteli mm. Vanity Fair jo viime joulukuussa, mutta ongelma ponnahtaa pinnalle säännöllisin väliajoin.

Ja nyt Facebook, polarisaation ja poliittisen konfliktin valmistamisen globaali markkinajohtaja, haluaa sekoilemaan samalle astialle. Facebook, jonka moderointikäytännöt ovat sekoitus pitkin hampain tehtävää minimalistista reagointia ja vastuun välttelyä kaikin mahdollisin keinoin, haluaa ehdoin tahdoin tallaamaan uutta ja aiempaa vaikeampaa miinakenttää.

Eipä siis ihme, että uusia äänipalveluita Casey Newtonin haastattelussa julkistaessaan Mark Zuckerberg väisteli moderointikysymystä ja lähinnä puhui sananvapaudesta, ikään kuin se olisi jonkinlainen vastaus siihen, miten rasismin ja väkivaltaisten uhkausten kaltaiset laittomat sisällöt kitketään palvelusta, joka haluaa tarjota niiden tekijöille jälleen uuden muodon.

--

--

Kari Haakana

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.