Luin ilahtuneena, että Rosa Meriläinen aloittaa seksiaiheisen podcastin. Kyseessä on Sanoman Suplassa pyörivä kaupallinen podcast, jonka sponsorina on seksivälineiden verkkokauppa Kaalimato.

Ryhdyin miettimään, onko Ylellä mitään sellaista sisältöä, joka kaupallisella puolella julkaistuna voisi saada sponsorikseen Kaalimadon. Ei tullut mieleen. Ja sitten ryhdyin pohtimaan, miten seksistä puhutaan ja kirjoitetaan mediassa noin yleensä.

Ja aika pian selvisi, että seksistä puhuvat naiset, naisille. Eikä siinä mitään. Mutta naisten tapa puhua ja kirjoittaa seksistä valtamediassa on tietynlainen. Se on ihmissuhdepuhetta, voimaannuttavaa ja etäännyttävää. Äänessä ovat (seksuaali)terapeutit ja muut ammattilaiset, jotka puhuvat hellyydestä, läheisyydestä ja intimiteetistä — ja saavat seksin kuulostamaan yhtä kiinnostavalta ja kiimaiselta kuin huovuttaminen. Se kuinka paljon kysymys on median omista sisäisistä rajoituksista ja kuinka paljon puhujien ja kirjoittajien sukupuolesta on tietenkin hyvä kysymys.

On julkisuudessa toki seksistä puhuvia miehiäkin. Ainakin yksi eli Osmo Kontula. Kontulan meriitti ja syy olla julkisuudessa on tietenkin hänen tutkijastatuksensa, jonka ansiosta hän puhuu, ja puhuu varsin kliinisesti.

Mutta siinä se. Mediasta puuttuu miesten tekemä ja miehille suunnattu seksiä koskeva sisältö, joka ei ole runkkausmateriaalia, lääketiedettä tai vitsailua. Pidän asiaa jonkinlaisena puutteena.

Puutteen korjaaminen onkin sitten toinen juttu. Ensinnäkin äänensävy tai tyyli. Kuinka puhua tai kirjoittaa seksistä miehen näkökulmasta just sopivasti, helposti lähestyttävästi, henkilökohtaisella tasolla ja ymmärrettävästi niin, että lopputulos ei ole naisia* loukkaava tai ylenmäärin esineellistävä? Ehkä asiasta pitäisi vain olla välittämättä ja katsoa mitä tapahtuu.

Verrattuna naisten tuottamaan seksipuheeseen erona on mm. se, että miehille puhuttaessa seksiä ei ole tarpeen verhota tai toisaalta karnevalisoida tai “celebreitata”. Naiminen on naimista. Täytyy olla asiallinen, mutta ei kuiva. Puhua panemisesta, mutta olla kuulostamatta limaiselta. Olla avoin, mutta ei (liian) pervo. Tervemenoa yrittämään.

Tekijän (koska tällainen tuote, oli se sitten tv-ohjelma, podcast tai kirjoitettu tuote lienee pakko tehdä henkilön kautta) pitäisi tietenkin olla jonkinlainen yli-ihminen. Tekijän tulisi kestää julkisuudessa häneen lyötävä ja todennäköisesti pysyvä seksileima, olla kyllin uskottava asiasta puhuakseen ja pystyä väistelemään ilmeisimpiä sudenkuoppia julkisuudessa.

Näillä pohjilla en itse asiassa enää ihmettele, että kukaan ei ole tällaista tehnyt.

*Kyllä, tämä on kirjoitettu heteromiehen näkökulmasta.

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store