Missä ovat koulutuspolitiikan toimittajat?

Minulla on muutama aihe, joista haluaisin pysyä kärryillä. Siis ihan sillä tavalla kärryillä, että mitähän helvettiä kabineteissa nyt puuhataan, miksi ja kuka ja mitä siitä seuraa. Tällaisia aiheita ovat ainakin sote-uudistus, Suomen ja lähialueen turvallisuuspolitiikka, koulutus(politiikka) ja pakolaispolitiikka.

Haluaisin lukea näistä aiheista noin kerran viikossa maksimissaan viisi A4-arkkia pitkän (joo, tiedän, olen analoginatiivi ja hahmotan asioita edelleen arkeilla) tapahtui tällä viikolla -pituisen analyysin, sisältäen linkkaukset alkuperäisiin dokumentteihin/juttuihin. Ja lopuksi yhteenveto, joka asettaa viikon tapahtumat laajempaan kuvaan.

Ongelma on, että tällaisia ei kukaan tee. Ylen Uutisvahti mahdollistaa aihealueiden seuraamisen, mutta esimerkiksi soten seuraaminen tällä tavalla on turhauttavaa: sotesta kirjoitetaan Yle Uutisten eri toimituksissa kymmeniä juttuja kuukaudessa, mutta ne ovat tyypillisesti hyvin kapeita pistoja. Sama ongelma on mm. HS:n verkkosivujen asiasanojen avulla tapahtuvassa seurannassa.

Joillakin aihealueilla on toimittajia, joita voin seurata. Yle Uutisten Tiina Merikanto seuraa ansiokkaasti sotea ja nykyään HS:lle bloggaava Jarmo Mäkelä Venäjän mediaa. Hesarin Jarmo Huhtanen kirjoittaa armeijasta, mutta jostain syystä HS ei ole nähnyt hyväksi brändätä Huhtasta samalla tavalla kuin Yle Merikantoa (ja välillä Huhtanen kirjoittaa susista tai ministeriöiden autoajeluista). Kaikilla minua kiinnostavilla alueilla tällaisia toimittajia ei ole.

Lisäksi aiheet hajautuvat. Koulutuspolitiikka ei ole kenenkään maata, vaan sitä seurataan kaupunkikohtaisesti (koska koulut ovat kaupunkien järjestämiä), talousosastoilla (koska rahallahan sitä koulutusta maksetaan), yhteiskuntaosastoilla (koska… no, “yhteiskunta” on kaatoluokka), tiedeosastoilla (koska daa-a) ja varmaan sarjakuvissakin. Pakolaispolitiikasta kukaan ei ilmeisesti enää jaksa kirjoittaakaan, koska saa kimppuunsa verkon verenhimoiset anomuumiarmeijat.

Olisin ihan valmis maksamaan tällaisesta palvelusta. Sanotaan nyt vaikka vitosen viikossa. Vähän enemmänkin, jos homma hoituu laadukkaasti. Haluaako joku rahani?

Voi tietenkin olla, että tällaiselle seurannalle on liian vähän mahdollisia maksajia, jotta toiminnasta saisi liiketoimintaa. Siksi panenkin toivoni siihen, että suuret välineet kiinnittävät kokeneita toimittajia seuraamaan paneutuvasti sellaisia aihealueita, joissa tapahtuu paljon.

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store