Sääntö-Suomi on kauhea

FB-streamissani on viime päivinä esiintynyt useaan kertaan vuoden takainen Talouselämän juttu. Jutussa kauhistellaan “Sääntö-Suomea”, joka on nyt (siis vuosi sitten) kieltänyt roskien keräämisen teiden varsilta ilman asiaan kuuluvaa kurssia.

Juttu kuulostaa uskomattomalta ja sitä se onkin, koska juttu ei pidä paikkaansa. Kysymys lienee vanhasta väärinkäsityksestä, jonka viranomainen itse oli kumonnut jo muutama kuukausi ennen Talouselämän jutun julkaisua. Asiasta uutisoi tuoreeltaan mm. Yle. Talouselämä ei ole ainakaan vielä korjannut juttuaan, vaikka se on ilmeisen virheellinen.

Sääntö-Suomi-puppa on houkuttelevaa. Tarinat mielivaltaisesti pientä ihmistä sortavasta pidäkkeettömästä virkakoneistosta kumpuavat ehkä sortokausista tai jostain vielä pidemmältä. Tällaisen narratiivin hypätessä tarjolle toimittajat näyttävät unohtavan normaalit toimintatapansa vaan kirjoittavat juuri sen, mitä yksittäinen kansalainen kertoo. Tuore esimerkki on Löyly-ravintolan jatkoaikajupakka, jossa mentiin ensin iloisesti ravintolan perustajan kertomuksen mukaan ennen kuin kukaan älysi kysyä virkamiehiltä edes vahvistusta perustajan kertomuksille.

Seuraava tarina sääntöjen kahlitsemasta Suomesta odottaa jo nurkan takana. Sen tunnistaa ainakin siitä, että jutussa ei ole kommenttia virkamieheltä.

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store