Sormus, joka kertoo miten nukut

Kari Haakana
3 min readApr 4, 2019
Oura-sormus kommunikoi langattomasti älypuhelinsovelluksen kanssa. Kuva: Oura

Olen käyttänyt Ouran toisen sukupolven älysormusta joulusta saakka. Neljän kuukauden käytön jälkeen on aika vetää kokemuksia yhteen.

Laitteen idea lienee ollut yleisesti tiedossa viimeistään sen jälkeen kun prinssi Harry hankki itselleen suomalaisen älysormuksen. Mutta varmuuden vuoksi: kyseessä on suurin piirtein normaalin sormuksen kokoinen älylaite, joka seuraa ja raportoi käyttäjänsä hyvinvoinnista.

Tällaisesta itsensä mittaroinnista voi tietenkin olla montaa mieltä. Tai ainakin kahta. Joko voi olla huolissaan siitä, että ulkoistamme itsetutkistelumme koneelle ja vieraannumme itsestämme. Tai sitten että koneiden ja täsmällisen datan avulla opimme enemmän itsestämme. Molemmat näkemykset ovat varmasti päteviä, itse en ole vielä kyennyt päätymään kumpaankaan. Toistaiseksi olen suhtautunut mittarointiin lähinnä uteliaasti: voiko mittarilaitteiden avulla saada jotain uutta tietoa itsestään?

Sormuksen käyttöönotto on periaatteessa helppoa. Ensin se ladataan myyntipakkauksen mukana tulevalla latauslaitteella, johon sormus asetetaan. Laturi on normaali USB-laturi, jonka latauslaitteen puoleinen pää on tosin USB-C-mallinen. Kun sormus on ladattu (tämä kestää muutamia kymmeniä minuutteja), se yhdistetään Ouran oman älypuhelinsovelluksen avulla puhelimeen. Sovellus on hyvin tyylikäs, mutta yhteydenpito sormukseen ei välttämättä ole helppoa. Omassa käytössäni sormuksen yhdistäminen puhelinsovellukseen vaati parikymmentä yritystä, joiden välillä puhelimen Bluetooth-radio ja paikannuspalvelu piti kääntää päälle ja pois.

Käyttöönoton jälkeen sormus alkaa pitää kirjaa käyttäjästään. Esimerkiksi käyttäjän nukkuessa sormus mittaa sykettä, sykkeen vaihteluväliä, hengitystä, ruumiinlämpöä ja liikettä. Ouran kännykkäsovellus listaa, synkronisoinnin jälkeen, kaikki nämä tiedot. Mutta raakojen numerotietojen lisäksi sovellus pyöristää numeroita helpommin ymmärrettäviksi kokonaisuuksiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa kolmea näkymää: valmius (readiness), uni (sleep) ja aktiivisuus (activity).

Kukin kolmesta kokonaisuudesta muodostuu useista osatekijöistä, joista kännykkäsovellus laskee 0–100 -asteikolla ilmoitettavan luvun. Esimerkiksi uni-indeksi lasketaan nukkumiseen käytetystä ajasta, nukkumisen tehokkuudesta (!), unen levollisuudesta, rem-unen määrästä, syvän unen määrästä, nukahtamiseen kuluneesta ajasta ja nukkumisajankohdasta. Kaikki kolme kokonaisuutta esitetään kännykkäsovelluksen avausnäkymässä ja kustakin esitetään yksityiskohtaisempi näkymä, jossa pääsee porautumaan mihin tahansa mitattavaan asiaan ja sen kehittymiseen käyttöhistorian aikana.

Kuinka hyödyllistä tieto sitten on? Tällainen normaali-ihminen, joka tekee säännöllistä päivätyötä eikä treenaa maratonia varten, ei löydä tiedolle kovinkaan paljon käyttöä. Jos on väsynyt, kannattaa nukkua. Jos liikuntatavoite ei tule täyteen, kannattaa varmaan liikkua enemmän. Mutta mikäli elämä on epäsäännöllisempää vuorotyön, runsaan matkustamisen tai muun syyn takia, saattaa tieto olla hyödyllistäkin.

Oura ei ole ongelmaton tuote. Vaikka se osittain on lähes maaginen (sen akku kestää ainakin viisi päivää yhdellä lyhyellä latauksella ja se pystyy mittaamaan häkellyttävän määrän tietoa pelkästään olemalla sormessa), sillä on myös kiusallisia rajoituksia.

Ensinnäkin sormuksen yhteydenpito puhelimen kanssa saattaa olla ongelmallista. Oman Android-puhelimeni (OnePlus 5) kanssa Oura ei ole missään vaiheessa toiminut kunnolla. Periaatteessa Oura-sovelluksen pitäisi lähettää push-viestejä, mikäli sormuksen käyttäjä on ollut liian pitkään paikallaan tai kun sormuksen lataustaso on alhainen. Omaan puhelimeeni tällaisia viestejä ei ole tullut kertaakaan (vaikka perseeni ja sohvani ovat kasvaneet toisiinsa kiinni ja akku on loppunut sormuksesta useita kertoja). Myös tietojen synkkaus puhelimeen vaatii useimmiten sen, että puhelimen Bluetooth käännetään muutamaan kertaan pois päältä.

Ouran keräämiä tietoja ei myöskään voi viedä muihin palveluihin. Google Fitiin, Health Mateen tai Polarin sovelluksiin Ouran tietoja ei saa eikä näistä palveluista voi tuoda tietoja Ouraan. Tällainen eristäytyminen on outoa, varsinkin kun Ourasta puuttuu varsinaisten urheilutietokoneiden tarkka suoritusten seuraaminen.

Näistä rajoituksista huolimatta Oura on hyvin tyylikäs ja viimeistelty tuote. Sen hyödyllisyys on kuitenkin rajoittunut, ellei ole kiinnostunut juuri nukkumisen seurannasta. Siihen 300 euroa on kuitenkin suhteellisen paljon rahaa.

--

--

Kari Haakana

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.