Spotify lähtee todenteolla äänikirjoihin

Kari Haakana
2 min readOct 4, 2023
Photo by Jukka Aalho on Unsplash

Spotify julkisti vihdoin tänään pitkään hautomansa äänikirjatoiminnallisuuden. Tähän asti palvelu on tarjonnut mahdollisuutta ostaa äänikirjoja yksittäin kömpelösti sovelluksen ulkopuolelta, lähinnä estääkseen Google ja varsinkin Applea vetämästä jokaisesta tapahtumasta omaa välityspalkkiotaan (tästä aiheesta Spotifyn perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Ek on jaksanut motkottaa joka kerta, kun kilometrin säteellä hänestä on ollut mikrofoni, haastattelutallennin tai näppäimistö auki).

Nyt Spotify siis tarjoaa Premium-tilaajille 15 tuntia äänikirjojen kuunteluoikeutta kuukaudessa. Tästä palvelusta Spotifyn tilaajien ei tarvitse maksaa ekstraa, äänikirjat siis sisältyvät nykyiseen tilausmaksuun. Käyttäjä voi halutessaan ostaa lisäaikaa 15 tunnin päälle: hinta kymmenelle lisätunnille kuukaudessa on 10,99 dollaria (mahdollisesti tulossa olevassa premiumiakin arvokkaammassa hifi-tilauksessa kuuntelutunteja on luvassa 30).

Valikoimaa Spotifyn palvelussa on tällä hetkellä 150 000 nimikkeen verran. Se ei ole vähän, mutta jää selvästi vaikkapa Storytelin 400 000:n kirjan valikoimalle. Mutta palvelun tärkein kilpailija onkin englanninkielisen maailman äänikirjamarkkinoita hallitseva Audible, jonka omistaa verkkokauppajätti Amazon. Audiblen valikoima on lähempänä Spotifyn kirjaston kokoa, sillä Audiblessa nimikkeitä on noin 200 000 kappaletta.

Äänikirjapalvelu lanseerataan tässä vaiheessa Iso-Britanniassa ja Australiassa, Yhdysvaltoihin äänikirjapalvelu on tarkoitus laajentaa myöhemmin tänä vuonna. Muu maailma on luvassa myöhemmin, tarkkoja aikatauluja tästä ei ole kerrottu.

Spotifyn sisältöstrategia äänikirjoissa on ainakin tällä hetkellä pelata varman päälle. Yhtiön mukaan sen 150 000 äänikirjan valikoima kattaa “70% bestsellereistä”, miten se sitten lasketaankaan. Spotify korostaa viestinnässään sitä, että Spotifyn avulla äänikirjat voidaan viedä sellaisille kuulijoille, jotka eivät vielä kuuntele äänikirjoja lainkaan; kaikesta päätellen tällä tarkoitetaan nuorempia käyttäjäryhmiä esimerkiksi Audiblen nykyiseen käyttäjäkuntaan verrattuna. Lisäksi Daniel Ek kertoi Fast Companyn haastattelussa, että yhtiö ei aio ryhtyä julkaisemaan palvelussa eksklusiivisia, vain Spotifyssa kuunneltavissa olevia kirjoja. Jotain on siis kalliista podcast-sisältöseikkailusta yhtiössä opittu.

Vaikka Spotifyn tähtäimessä onkin juuri Audiblen haastaminen ja vaikka vahvistusta Spotify-tilaukseen sisältyvästä äänikirjaominaisuudesta on tiedetty odotella jo jonkin aikaa, reagoivat markkinat ainakin Ruotsissa Spotifyn ilmoitukseen. Äänikirjayhtiö Storytelin osake Tukholman pörssissä nimittäin halpeni Tukholman pörssissä yli 15% Spotifyn julkistuksen jälkeen. Markkinat eivät siis olleetkaan laskeneet Spotifyn liikettä ennakolta Storytelin arvostukseen, mitä voi pitää yllättävänä asiana.

Mainintoja siitä, mitä ja miten Spotify maksaa kustantajille palvelussa julkaisemistaan äänikirjoista en ole löytänyt. Melko varmaa on, että kirjojen kuuntelusta lukuaikapalveluissa vain murusia saavat kirjailijat eivät Spotifyn uudesta aluevaltauksesta erityisesti kostu, jos meininki on samanlaista kuin Spotifyn muusikoille maksamien korvausten suhteen.

--

--

Kari Haakana

Development manager at @yleisradio, columnist at @mikrobitti , podcaster at #vikasietotila. RT ≠ recommendation.