Uudet tv-valmistajat eivät valmista tv-laitteita — mutta haluavat kyllä tietosi
Äly-tv-laitteiden ja niitä pyörittävien käyttöjärjestelmien markkina on pysynyt melko samankaltaisena viimeiset vuodet. Suuret korealaiset valmistajat eli Samsung ja LG ovat pyörittäneet omia laitteitaan omilla järjestelmillään eli Samsung Tizenillä ja LG WebOS:lla. Muut toimijat ovat ottaneet käyttöön Googlen Android-käyttöjärjestelmän: suurista valmistajista Philips ja Sony ovat pikkuhiljaa luopuneet omista alustoistaan ja keskittyvät Android TV:hen.
Hieman yllättäen LG Ads Solutions, joka muodostettiin aiemmin tänä vuonna LG:n hankittua enemmistöosuuden tv:n mainos- ja käyttötietoa keräävästä ja analysoivasta Alphonso-yrityksestä, kertoi lanseeraavansa uuden äly-tv-käyttöjärjestelmän nimeltä River OS. River OS -laitteet tuodaan LG Ads Solutionsin mukaan myyntiin Intiassa tänä vuonna ja ensi vuonna vuorossa ovat Yhdysvallat ja muut markkinat.
LG Ads Solutionsin tiedotteessa ei mitenkään kommentoida mitä lanseeraus tarkoittaa LG:n WebOS-käyttöjärjestelmälle. Tiedotteessa ja käyttöjärjestelmästä kertovilla sivuilla korostetaan sisällön löydettävyyttä ja personoituvia kotinäkymiä: tämä kuulostaa hyvin samanlaiselta kuin Googlen uusimmissa Android TV-versioissa käytetyn Google TV -käyttöliittymätekniikan lupaukset.
Toinen uusi yrittäjä tv-markkinoilla on Amazon, joka on tuonut myyntiin Amazon Fire TV Omni- ja Fire TV 4 Series -mallistot. Laitteet käyttävät tietenkin Amazonin omaa Fire TV -alustaa ja ne nojaavat vahvasti Amazonin Alexa-puhekäyttöliittymään. Verge-julkaisu spekuloi, että laitteet olisivat TCL:n valmistamia. Oli valmistaja kuka tahansa, Amazonin televisiot ovat edullisia. Esimerkiksi laadukkaamman Omni-sarjan 55-tuumaisen laitteen hinnaksi ilmoitetaan 560 dollaria, jolla hinnalla sen paremmin LG kuin Samsungkaan ei vastaavia uusia laitteitaan myy.
Ja viime viikolla Sky kertoi tuovansa uudet Sky Glass -nimellä lanseeratut televisionsa Eurooppaan. Suomessa Sky tunnetaan lähinnä Sky News -uutiskanavastaan, mutta Iso-Britanniassa, Saksassa ja Italiassa Sky on merkittävä kanavaoperaattori, joka on tähän asti myynyt käyttäjille satelliittiboksejaan ja maksukanaviaan. Sky on osa Comcastia, joka on kerrottu suunnittelevan Yhdysvaltojen markkinoille X-class -nimisiä, Hisensen valmistamia tv-laitteita. Luultavasti kyseessä on pitkälti samankaltainen laite kuin Skylla, jonka laitteet valmistaa TP Vision (joka valmistaa Philipsin nimellä myytävät tv-laitteet).
Mitä LG:n, Amazonin ja Sky/Comcastin lanseeraukset sitten tarkoittavat televisiomarkkinoilla ja mikä niiden merkitys on kuluttajille?
Ensinnäkään mikään näistä uusista tv-valmistajista ei varsinaisesti ole tv-valmistaja. LG:n uuden järjestelmän valmistajista ei ole tietoa, mutta oletettavasti LG lisensoi järjestelmäänsä kenelle tahansa, joka on sen halukas ostamaan. Amazonin laitteet valmistaa ilmeisesti TCL, Comcastin valmistaja on Hisense ja Skyn TP Vision. Yritykset eivät siis ole tekemässä merkittäviä läpimurtoja tv-tekniikassa vaan pyrkivät rakentamaan lisäarvoa jo olemassaolevan ja kumppaniyrityksen valmistaman teknologian päälle.
Sky/Comcast on uusista tv-yrittäjistä mielenkiintoisimmassa asemassa. Perinteinen kanavaoperaattori on jatkuvasti lisääntyvien ja suosiotaan kasvattavien suoratoistopalveluiden puristuksessa. Ryhtymällä tv-valmistajaksi (tai ainakin myymällä tv-laitteita omalla nimellään) Sky/Comcast pyrkii parempaan paikkaan arvoketjussa. Skylla on valmis asiakaspohja, jolle sen on suhteellisen helppo markkinoida tv-tuotettaan. Ja mikäli myynti onnistuu, Sky pääsee paketoimaan, aggregoimaan ja jälleenmyymään suoratoistopalveluita ja niiden sisältöjä asiakkailleen. Tällä liikkeellä Sky pääsisi lähemmäs asemaa, joka operaattoreilla (ja joillakin laitevalmistajilla) on suhteessa käyttäjiin: tarjoamaan ja myymään palveluja ja keräämään dataa. Se olisi tervetullut muutos yhtiölle, jonka päätuote eli maksukanavat näyttäisi muuttuvan auringonlaskun alaksi.
LG:n tilanne on vaikeaselkoisempi. Ehkä huomionarvoista on se, mitä LG Ads Solutionsin edustaja tiedotteessa sanoo: “(…)we’re able to package ad-supported content in a way that allows our OEM partners to deliver a high-quality product at an affordable price point.” Eli järjestelmän laitteisiinsa integroivat laitevalmistajat saavat mainosnäyttöihin perustuvan järjestelmän, jonka voi myydä edulliseen hintaan kuluttajille. Kun tämän lauseen yhdistää siihen, että River OS -laitteet tuodaan ensimmäisenä Intiaan, alkaa kuva selkiytyä: markkinoille saatetaan olla työntämässä edullisia laitteita, jotka näyttävät LG Ads Solutionsin mainoksia, jolloin sekä laitevalmistaja että LG Ads Solutions saavat mainostuloja normaalin laite- ja lisenssimyynnin lisäksi. Ja kaiken muun hyvän lisäksi mainosalustan ylläpitäjä eli LG Ads Solutions saa rahanarvoista yleisödataa myytäväksi uusille mainostajille.
Sama ajattelu saattaa olla taustalla Amazonin päätöksessä työntyä äly-tv-markkinoille. Yhtiö saa tv-katselusta jälleen yhden datalähteen, jonka avulla se voi tarjota paremmin kohdennettavaa mainontaa, kuten Motley Fool kirjoittaa.
Mainonta ja asiakasdatan kerääminen ovat siis yhdistävä asia kaikille uusille tv-toimijoille. Eikä lupaava markkina ole jäänyt huomaamatta alan perinteisiltä toimijoiltakaan. Esimerkiksi tv-jätti Samsung tarjoaa mainostajille mahdollisuutta tv:n käynnistyksen yhteydessä näkyvään “ohittamattomaan” mainontaan.